Ajo çka dëmton dhëmbët, dëmton edhe shëndetin:
roblemet me dhëmbë dhe mishin e dhëmbëve janë shenjë për alarmim se jeni duke konsumuar ushqim jokualitativ, njoftojnë shkencëtarët nga Universiti i Washingtonit, të cilët po ashtu thonë se dhëmbi i sëmurë është paralajmërim për problemet shëndetësorë në të ardhmen.
Ushqimi i cili prish buzëqeshjen e bukur, është ushqimi i pasur me sheqerna të thjeshtë (ushqimi i cili ka indeks të lartë glikemik).
Konsumimi i sheshtë i këtij lloji të ushqimit shkakton oscilimet e shpeshta dhe të përnjëhershme të nivelit të glukozës në gjak, që është bazë e një numri të madh të sëmundjeve të kohës sonë, shkruan revista “Journal of Dental Research”.
Për më shumë, kariesi i dhëmbëve është shenja më e dukshme se duhet të ndryshoni diçka në ushqimin tuaj që tani.
Kliton nuk është në linjë Shto reputacion tek Kliton Raporto postimin Përgjigju duke cituar këtë mesazh
Si mund te dallojm qe po bejme iam (infarkt akut miokardi):
si mund te dallojm qe po bejme iam (infarkt akut miokardi)
iam eshte nder shkaqet me te shpeshta te vdekjeve ne njerez te moshave te ndryshme. Nqs do te kemi parasysh karakteristikat e dhimbjes qe shfaqen para ndodhjes se iam mund te shpetojm jeten tone ose te personit qe po i ndodh kjo tragjedi.
Keto karakteristika jane:
1- fillim i dhimbjes ne qetesi,shpesh naten
2- dhimbje shum e forte e menjehershme ne te gjith gjoksin
3- perhapja e dhimbjes ne shpatull dhe ne nofull
4- mpirje e krahut
5- mosqetesim i dhimbjeve edhe pas marrjes se trinitrines
6- mund te sjelli lipotimi (gjendje te fiketi)
keto mun te zgjasin 30 minuta ose me pak, koha qe duhet ta dergojm te semurin ne urgjence.
Shëndeti në filxhanin e çajit të gjelbër :
Në vendet e Azisë, çaji i gjelbër në formë pije shërben për detoksikimin e organizmit, përmisimin e qarkullimit të gjakut, gjendjes së përgjithshme të organizmit dhe rezistencës së tij ndaj sëmundjeve. Çaji i gjelbër preferohet në prevenimin e kancerit dhe ruajtjen e funksioneve të trurit.
Çaji i gjelbër fitohet me tharjen e gjetheve të bimës së çajit Camellia sinensis, ndërsa përpunohet me avull dhe terje në ajër për të mos u dëmtuar enzimet. Në këtë mënyrë mënjanohet procesi i oksidimit dhe fermentimit, dhe çaji përmban ngjyrën e gjelbër dhe përbërësit tjerë të vlefshëm.
Është ilaç tejet efikas, zvogëlon nivelin e kolesterolit dhe triglicerideve në gjak, ka veprim antibakterial, ndihmon në dietat reduktuese, vepron pozitivisht në SNQ, në sistemin kardiovaskular, përmirëson disponimin, forcon zemrën, pastron organizmin, heq celulitin, nxit qarkullimin sipërfaqësor. Ka veprim antoksidues dhe detoksikues, sepse përbërësit aktiv të çajit të gjelbër mbrojnë organizmin nga streset oksidative me neutralizimin e radikaleve të lira, dhe njësoj marrin pjesë në forcimin e efikasitetit të sistemit natyral të organizmit.
Paraqet ndihmë të madhe në zvogëlimin e nivelit të përgjithshëm të kolesterolit në serum dhe triglicerideve, ngrit nivelin e HDL (kolesteroli i mirë) dhe zvogëlon nivelin e LDL (kolesterolit të keq), zvogëlon edhe krijimin e pllakave aferomatoze në enët e gjakut.
Është vërejtur një efekt i lehtë antivirusal dhe antibakterial, veçanërisht në traktin digjestiv. Përbërësit aktiv të çajit të gjelbër me konsumim të rregullt, me veprim kompleksiv mund të veprojnë në humbjen e kilogramëve të tepërt.
MBRON TRURIN NGA PROCESI I PLAKJES
Personat të cilët rregullisht konsumojnë çajin e gjelbër, zvogëlojnë rrezikun nga zvogëlimi i aftësive mendore në moshën e pleqërisë. Hulumtimet kanë treguar se kofeini nga çaji i gjelbër ngacmon koren e trurit të madh, e që ndikon në memorizim më të mirë, koncentrim, motivim, ndërsa puna intelektuale bëhet më e lehtë dhe më e suksesshme. Disa përbërës të veçantë të çajit të gjelbër mund të mbrojnë qelizat e trurit nga proceset e dëmshme që përcjellin sëmundjen e Alzheimerit dhe Parkinsonit.
ZVOGËLON RREZIKUN NGA PARAQITJA E KANCERIT
Çaji i gjelbër pengon paraqitjen dhe përparimin e sëmundjve malinje. Pija është e pasur me antioksidans (katehine) të cilat pengojnë veprimin e enzimit urokinaza - përgjegjës për përhapjen e qelizave kancerogjene. Bllokimi i veprimit të urokinazës, me këtë rast qelizat e kancerit vdesin, sepse humbin burimin e proteineve. Shkencëtarët japan kanë zbuluar se çaji i gjelbër është i mirë në prevenimin e kancerit të ezofagut dhe gjirit, dhe pengon paraqitjen e kancerit të lukthit, mëlçisë dhe prostatës, dhe përmirëson gjendjen shëndetësore të personave të sëmurë nga sëmundjet malinje. Antioksidantët që përmban çaji i gjelbër mbrojnë edhe nga ndryshimet e strukturës së ADN-së të shkaktuar nga ndikimi i dëmshëm i rrezeve ultravjollcë, andaj në kohë të fundit po zhvillohen trema që përmbajnë përbërës të çajit të gjelbër për prevenimin e kancerit të lëkurës.
PIJE PËR BUKURI
Konsumimi i përditshëm i çajit të gjelbër përshpejton metabolizmin dhe kështu ndihmon në mënjanimin e kilogramëve të tepërt, ndërsa interesant është që antioskidantët nga kjo pije duke përfshirë vitaminën C dhe E, ngadalësojnë plakjen e lëkurës dhe tharjen e saj. Tri gota në ditë mund të ndihmojnë në përmirësimin nga veprimi i dëmshëm i rrezeve të diellit. Për këtë çaji i gjelbër gjithnjë e më shumë është përbërës i prodhimeve kozmetike.
KUNDËR ALERGJIVE
Rezultatet e hulumtimeve shkencore kanë treguar që konsumimi i rregullt i çajit të gjelbër mund të lehtësojë gjendjen e personave që vuajnë nga alergji të ndryshme. Shkencëtarët japan identifikuan një përbërës në çajin e gjelbër i cili bllokon receptorët kyq në qelizë përgjegjës për reaksionet alergjike.
Te bejme Sport rregullisht, permiresojme kujtesen :
Nje studim i Universitetit te Illinois konfermon si sporti na ndihmon te rrisim kapacitetin per te kujtuar.
Kerkimi eshte bazuar mbi 165 persona duke vlerezuar raportin e aktiviteteve fizike dhe kapacitetit te memories dhe kush praktikonte rregullisht ushtrimet kishte memorie me te mire.
Per te patur nje jete te shendetshme me fitnes jo vetem na lejon te ndihemi mire fizikosht por dhe nje mendje te ndritur.
Meshkujt sëmuren më shumë nga kanceri:
Shkencëtarët kanë mbetur të befasuar kur kanë kuptuar se ekziston dallim i madh ndërmjet gjinive se kush do të sëmuret nga kanceri.
Duke analizuar te dhënat e grumbulluara gjatë viteve 2006 dhe 2007, shkencëtarët britanike kanë vërejtur se meshkujt ishin për 40% më të rrezikuar që të sëmurën nga format e ndryshme të kësaj sëmundjeje vdekjeprurëse në raport me femrat.
Me përjashtimin e llojeve gjinore të kancerit (siç është kanceri i gjirit te femrat dhe ai i testiseve ose prostatës te meshkujt) meshkujt prinin me 70% të rrezikut për t’u sëmurë nga kanceri.
Arsyet për të cilat meshkujt sëmuren më shumë nga kanceri nuk janë të njohura, ndërkohë faktorët e rrezikut, siç janë pirja e duhanit, mbipesha, konsumimi i tepruar i alkoolit etj., mund të jenë disa faktorë të cilët favorizojnë paraqitjen e kancerit te meshkujt.
Ujë të thjeshtë për fëmijët e trashë:
Një studim i ri ka zbuluar një "ilaç" të thjeshtë për fëmijët me mbipeshë: në vend të llojeve të ndryshme të lëngjeve, jepni ujë fëmijëve tuaj!Ekspertët amerikanë kanë treguar se me anë të lëngjeve që përmbajnë sheqer, fëmijët konsumojnë një pjesë të madhe të kalorive. Ndërsa nëse këto lëngje zëvendësohen me ujë të thjeshtë, atëherë këto kalori nuk do të konsumohen dhe njëkohësisht fëmija do ta plotësoje kërkesën për lëngje.
Ndërkohë, autorët e studimit pohojnë se fëmijët e kanë shumë më të lehtë të heqin dorë nga lëngjet kalorike, sesa nga ushqimet e tilla (sheqerkat, ëmbëlsirat, akulloret etj.).
Qershia për sportistët:
Lëngu i qershisë mund ta zvogëlojë dhimbjen muskulore pas vrapimit, tregon një studim i ri i botuar në revistën "American College of Sports Medicine".Në studim kanë marrë pjesë 60 participantë të shëndoshë të moshave ndërmjet 18 dhe 50 vjeç.
Participantët të cilët gjatë një jave, dy herë në ditë kanë pirë nga 3 dcl lëng qershie, kanë pasur shumë më pak dhimbje muskulore pas vrapimit në shtigje të gjata në krahasim me ata të cilët kanë pirë lloje tjera lëngjesh.
Edhe pse nuk dihet mekanizimi i vërtetë i këtij efekti pozitiv të qershisë, autorët e studimit mendojnë se qershia vepron ngjashëm sikurse barnat të cilët i marrin sportistët për të zvogëluar proceset inflamatore pas aktivitetit trupor.
JO shumë çamçakëzë!:
Përtypja e shumë çamçakëzëve stimulues me bazë kafeine dhe guarane mund t’ju dërgojë në spital, shkruan numri i ri i revistës "The Lancet".Shkencëtarët nga Napoli pohojnë të dhënat nga disa pacientë të rinj, të cilët janë paraqitur në spital duke qenë të shqetësuar dhe agresivë.
Ata kanë pasur dhimbje në bark dhe kanë urinuar shpesh. Pas ekzaminimeve mjekësore është vërejtur ritëm i shpejtuar i zemrës, frymëmarrjes dhe shtypje e lartë e gjakut.
Prindërit e këtyre rasteve kishin treguar se fëmijët e tyre kishin përtypur shumë çamçakëzë, dhe të njëjtën gjë e kanë konfirmuar vetë pacientët e rinj.
Autorë e studimit u rekomandojnë prindërve që të kenë kujdes që fëmijët e tyre mos të përtypin shumë çamçakëzë brenda një kohe të shkurtër, sepse është e dëmshme për ta.
Çaji i bardhë per ‘shkrirjen’ e dhjamit :
Një varg hulumtimesh në qelizat yndyrore të njeriut kanë zbuluar se çaji i bardhë ka potencial të ulë pjesëmarrjen e indit dhjamor në organizëm.Në të vërtetë, shkencëtarët kanë treguar se ekstrakti i çajit të bardhë në mënyrë të dukshme inhibon krijimin e qelizave të reja yndyrore si dhe mobilizon yndyrën në qelizat e pjekura yndyrore.
Efekti i dobishëm i çajit i përshkruhet një substance të quajtur epigallocatechin gallate, të cilën çaji i bardhë e përmban më shumë se çaji i gjelbër.
Çaji i bardhë, si edhe çaji i zi dhe ai i gjelbër, nxirren nga bima Camellia sinensis, por procesi i prodhimin bëhet në mënyra të ndryshme për të arritur nivele të ndryshme të oksidimit të substancave përbërëse.
Një varg hulumtimesh në qelizat yndyrore të njeriut kanë zbuluar se çaji i bardhë ka potencial të ulë pjesëmarrjen e indit dhjamor në organizëm.Në të vërtetë, shkencëtarët kanë treguar se ekstrakti i çajit të bardhë në mënyrë të dukshme inhibon krijimin e qelizave të reja yndyrore si dhe mobilizon yndyrën në qelizat e pjekura yndyrore.
Efekti i dobishëm i çajit i përshkruhet një substance të quajtur epigallocatechin gallate, të cilën çaji i bardhë e përmban më shumë se çaji i gjelbër.
Çaji i bardhë, si edhe çaji i zi dhe ai i gjelbër, nxirren nga bima Camellia sinensis, por procesi i prodhimin bëhet në mënyra të ndryshme për të arritur nivele të ndryshme të oksidimit të substancave përbërëse.